Етапи вступу до ВНЗ Чехії

1. Вступ на навчання

Подача заявки на навчання за спеціальністю БАКАЛАВР та МАГІСТР до 31.03.2018

Подача заявок на навчання за спеціальністю ДОКТОР до 30.04.2018

Для того щоб мати однакові умови з чехами під час вступу необхідно здати екзамен з чеської мови. Його можна здати, або в Києві, в Чеському центрі (http://kyiv.czechcentres.cz/kursi-esko-movi2/cce2/), або в самому університеті. Для всіх факультетів достатньо рівень A2 (крім природознавчого факультету – B1).

Терміни іспиту

Іспит з чеської мови можна скласти в місцях проведення іспиту. Іспит проводиться в п'ятницю або в суботу і починається об 11:00. У день іспиту необхідно прибути на реєстрацію не пізніше як за 30 хвилин до початку іспиту.

Дата

Іспит

Місце

п'ятниця 26.1.2018

чеські реалії + чеська мова

Прага, Ліберец, Подєбради, Брно, Плзень

субота 24.2.2018

чеська мова

лише Прага

субота 24.3.2018

чеські реалії + чеська мова

усі екзаменаційні центри

субота 21.4.2018

чеські реалії + чеська мова

Прага, Ліберец, Подєбради, Брно, Плзень

субота 19.5.2018

чеська мова

лише Прага

п'ятниця 1.6.2018

чеські реалії + чеська мова 

усі екзаменаційні центри

субота 15.9.2018

чеські реалії + чеська мова

усі екзаменаційні центри

субота 6.10.2018

чеська мова

Прага, Подєбради, Брно 

субота 3.11.2018

чеські реалії + чеська мова

усі екзаменаційні центри

субота 24.11.2018

чеська мова

лише Прага

 

Вибір терміну складання іспиту є одним з пунктів заявки на іспит. Записатися на іспит необхідно не пізніше як за 14 днів до терміну. Претендент, що не подав заявку, не допускається до іспиту.

Претендент може записатися на іспит з чеської мови:

Якщо термін у заявці на сайті за адресою http://ujop.cuni.cz/obcanstvi не зображується, це означає, що графік заповнений, і записатися на іспит у даному центрі вже неможливо. Можливість з'являється, якщо хтось із претендентів відкликає свою заявку.

 

2. Проживання

Університет має три будівлі гуртожитків, які знаходяться за 10 хв пішки від кампусу. 

Adresa: Kolej K1-2, Klíšská 979/129, 400 01 Ústí nad Labem

Adresa: Kolej K3, Jateční 1002/20, 400 01 Ústí nad Labem

 .    

Ціна – в середньому 93 крони/доба (3000 крон/місяць).

 

3. Оформлення дозволу на проживання з метою навчання.

Документи:

  1. анкета на довгострокову візу (заповнена друкованими латинськими літерами та фотокарткою, що відповідає теперешньому вигляду заявника)
  2. дійсний закордонний паспорт, не старше 10 років, паспорт повинен мати мінімально дві вільні сторінки та строк дії паспорта повинен бути мінімально 3 місяці після завершення терміну дії візи; не повинен бути пошкоджений
  3. 2 однакові фотографії
  4. документ, який підтверджує мету перебування (у цьому випадку потрібно надати як оригінал документу, так і нотаріально завірену копію; оригінал одразу повертається заявнику) – підтвердження про зарахування до навчального закладу; документ повинен показувати, що відповідає навчанню відповідно до закону про іноземців
  5. документ про фінансове забезпечення  для перебування на території ЧР
  6. документ про забезпечення проживання на території ЧР
  7. довідка про несудимість в Україні – даний документ не вимагається від заявників молодших 15 років; у випадку, якщо іноземець за останні 3 роки перебував безперервно строком довше ніж 6 місяців в іншій країні, тоді також повинен надати довідку про несудимість з тієї країни (у цьому сенсі вирішальне значення має те, що дозвіл на проживання, виданий цією іншою державою, перевищує 6 місяців, а не фактичне проживання заявника в цій іншій країні)
  8. у випадку дитини – згода батьків, інших законних представників або опікунів на проживання дитини в країні; дана згода не потрібна від  одного з батьків, законного представника або опікуна, який подає заяву на дитину або з яким дитина буде спільно проживати в країні.

4. Нострифікація

Нострифікувати документи можна в самому університеті, попередньо надіславши нотаріально завірений переклад диплому та сплативши 3000 крон на рахунок університету. Процедура триває близько місяця.

 

 

 

Етапи вступу до Чеського ВНЗ

Перший етап

  1. Подача електронної заяви (e-přihláška) на вступ до університету.
    Заявка подається на сайті обраного ВНЗ. Вартість – 500-600 чеських крон.
  2. Підготовка документів для подачі.
    Переклад на чеську мову (в подальшому і нострифікація) шкільного диплому, або диплом університету (для бажаючих продовжити навчання на магістерських, або докторських програмах). Вартість – 3000 крон.
    Сертифікат з чеської мови. Головною умовою вступу до чеського ВНЗ є складання екзамену з чеської мови. Сертифіковані екзамени проходять протягом року в різних містах Чехії та Європи (в тому числі в Києві). (розклад екзаменів на 2018 р. дивись на сторінці 1)
  3. Вступні екзамени та співбесіди.
    В більшості університетів проходять в червні кожного року.  Для більшості бакалаврський та магістерських спеціальностей достатньо пройти співбесіду на кафедрі. В окремих випадках можуть проходити письмові та усні екзамени.

 

Другий етап

Після успішного проходження умов для зарахування, можливо готуватись до подання документів для отримання дозволу на проживання з метою навчання.

Необхідні документи для отримання візи:

Важливо! Документи подаються особисто заявником в Генеральному консульстві Чеської республіки в Україні (Київ, або Львів)

Документи:

  1. анкета на довгострокову візу (заповнена друкованими латинськими літерами та фотокарткою, що відповідає теперешньому вигляду заявника)
  2. дійсний закордонний паспорт, не старше 10 років, паспорт повинен мати мінімально дві вільні сторінки та строк дії паспорта повинен бути мінімально 3 місяці після завершення терміну дії візи; не повинен бути пошкоджений
  3. 2 однакові фотографії
  4. документ, який підтверджує мету перебування (у цьому випадку потрібно надати як оригінал документу, так і нотаріально завірену копію; оригінал одразу повертається заявнику) – підтвердження про зарахування до навчального закладу; документ повинен показувати, що відповідає навчанню відповідно до закону про іноземців
  5. документ про фінансове забезпечення  для перебування на території ЧР
  6. документ про забезпечення проживання на території ЧР
  7. довідка про несудимість в Україні – даний документ не вимагається від заявників молодших 15 років; у випадку, якщо іноземець за останні 3 роки перебував безперервно строком довше ніж 6 місяців в іншій країні, тоді також повинен надати довідку про несудимість з тієї країни (у цьому сенсі вирішальне значення має те, що дозвіл на проживання, виданий цією іншою державою, перевищує 6 місяців, а не фактичне проживання заявника в цій іншій країні)
  8. у випадку дитини – згода батьків, інших законних представників або опікунів на проживання дитини в країні; дана згода не потрібна від  одного з батьків, законного представника або опікуна, який подає заяву на дитину або з яким дитина буде спільно проживати в країні.

 

Третій етап

Реєстрація на навчання та організація навчального процесу (кінець серпня-початок вересня) 

  1. Запис на навчання, отримання залікової книжки.
  2. Поселення в гуртожиток та отримання студентського квитка.
  3. Відкриття рахунку в банку Чеської республіки.